Tuesday, January 6, 2009

relevankah PBB untuk keamanan pada masa sekarang??


seperti mana yg dapat anda saksikan bagaimana seorang bapa menangis dan meraung kerana melihat tiga mayat anaknya mati sekaligus hasil daripada perbuatan tidak bertanggungjawab tentera Israel akibat bedilan kereta kebal awal pagi kelmarin...

pelbagai pihak termasuk di seluruh dunia mula membuat bantahan keras mengenai kekejaman rejim israel dan serangan yg dilakukan ke atas palestin..kebiasaanya apabila berlaku perkara seperti ini kesemua mata tertumpu kepada satu pertubuhan yang mewakili keseluruh negara pada amnya iaitu PBB.

tetapi kini pertubuhan tersebut mula dianggap sebagai boneka dikalangan negara-negara yg lain..semua sedia maklum negara yg berkuasa besar seperti amerika dan sekutu sekutunya memainkan peranan penting dalam pelaksanaan operasi ketenteraan seperti mana yang berlaku di afganistan,iraq dan sekarang palestin..

PBB yang diharapkan menjadi platform untuk keamanan mula terhakis kredibilitinya.. sepatutnya badan itu harus melaksanakan genjatan senjata bgi mengelakkan negara2 lain menjadi mangsa rakus kekejaman negara2 yg berkuasa dan berpegaruh...

persoalannya sekarang jikalau semua sudah maklum PBB bertindak seperti boneka dan hanya akan berdiam diri seperti semua sedia maklum dalam menyuarakan suara2 keamanan....
tidak adakah satu pertubuhan yg mampu menyuarakan perkara seperti ini...
kita ada oic,nam,komonwel dan mcm2 lagi negara2 ISLAM dimanakah semua pertubuhan ini....??

pikiruntukpercayadotblogspot

4 cekodok:

Addeena Dzakwan said...

di saat manusia memerlukan pembelaan, tiada satu pun pertubuhan yang sedia bertanggungjawab, di mana rasa perikemanusiaan? adakah mereka sudah dibeli oleh yahudi sendiri? ape dunia ni israel yg punya? PBB memang sudah tidak relevan lagi!

fuza said...

PBB memang dari dulu tak relevant.. pertubuhan ni sangat sedikit dalam menangani isu2 pergolakan negara2 Arab.. walaupun setiausaha die dah bertukar..tapi tak nampak pun ape yang pbb buat.. same je macam time kofi anan... PBB berkiblatkan negara2 besar..lokasi yang terletak di NY tambah membuatkan PBB seperti tidak berfungsi... but nak cakap banyak pasal PBB pun tak guna jugak.. kita perlu tanya apa peranan OIC? NAM? yang rata2 negara Islam adalah ahlinya.. tengok pulak apa peranan negara2 Asia Barat.. terutama Arab Saudi...byk sangat negara Islam membisu...dari tahun 1948 Israel establish sampai sekarang...semua orang hanya dapat tgk penderitaan Palestine.. kurang sangat yang membantu.. sebab banyak negara yang ikut telunjuk US.. For us, if we cant help by money or anything tangible things.. lets we pray doa for Palastinian...

untuk cadangan kita perlu boikot barangan dari US..ur opinion jat...??

maaf opinion berdasarkan fakta dan emosi...

myZone | When Anuar opens to public said...

OIC smpi la ni takde pape respon...HUH!

Mr.eEJat said...

mmg pertubuhan islam je yg banyak sekarang...but nothing

 
Blogger design by suckmylolly.com