Monday, September 7, 2009

negaraku.....terang bulan....dan lagu perancis...??

bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan

Lagu kebangsaan Malaysia, Negaraku kini menjadi perbualan hangat di Indonesia. Mereka memfitnah bahawa lagu Negaraku berasal dari lagu Terang Bulan.amun, hakikatnya, salah satu lagu patriotik Indonesia berjudul Dari Sabang Sampai Merauke juga hampir sama dengan lagu kebangsaan Perancis bertajuk La Marseillaise.


Indonesia ibarat meludah ke langit apabila menuduh Malaysia menciplak lagu negara lain, padahal di negaranya sendiri penuh dengan peniruan. Mereka menuduh kita menggunakan lagu Terang Bulan yang wujud pada tahun 1940. Padahal lagu Negaraku berasal dari lagu Negeri Perak yang diciptakan tahun 1888.

Lagu ini masih menjadi lagu rasmi Negeri Perak hari ini.Apa yang melucukan berita TV Indonesia sendiri begitu daif dan tidak tahu asal usul Negaraku. Sudahlah tidak tahu, mereka membincangkannya pula. Malah mengatakan bahawa lagu tersebut berasal dari lagu Malayan Moon yang dipetik dari berita TV Indonesia, SCTV bertarikh 1 September 2009

rakyat indonesia sendiri tidak suka dengan pengemis

Jelas terbukti bahawa lagu Negaraku bukan berasal dari lagu Terang Bulan.Persoalannya, kenapakah setelah 52 tahun lagu Negaraku lahir, baru hari ini Indonesia mempersoalkan asal-usulnya. Inilah sikap Indonesia yang suka menangguk di air yang keruh. Akhirnya, yang malu mereka sendiri.

erti kemerdekaan sebenar negara meraka

Apa yang membanggakan, lagu kebangsaan kita hangat dibincangkan di TV Indonesia. Malah lebih membanggakan, lagu kebangsaan kita ini berkumandang di seluruh Indonesia dan ditonton oleh rakyatnya. Pernahkah lagu Indonesia Raya ditayangkan di Malaysia? Tidak pernah dan tidak perlu.

 
Blogger design by suckmylolly.com