Thursday, August 14, 2008

Ya Allah selamatkan uitm dihatiku!!


Sekarang kita dikejutkan dengan ura-ura menyatakan bahawa kouta 10% akan dibuka untuk non bumiputra.Dengan itu,Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi Mara (UiTM) sedia mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan beberapa syarat, termasuk ia dibuka kepada pihak media. pertemuan dengan wakil pelajar UiTM berhubung saranannya supaya pusat pengajian tinggi itu turut dibuka kepada bukan bumiputera.Berikutan itu, para pelajar UiTM telah berarak ke Bangunan SUK Selangor di Shah Alam pagi semalam untuk menyerah memorandum kepada Khalid sebagai membantah syor tersebut..

Dr Ibrahim berpendapat menteri besar Selangor menggunakan isu itu bagi meraih sokongan orang bukan Melayu, seolah-olah kerajaan Pakatan Rakyat ini baik dan hendak menolong golongan berkenaan,kita hayati ayat di bawah ini.

"UiTM merupakan salah satu daripada hak-hak istimewa orang Melayu di bawah Artikel 153 Perlembagaan Persekutuan dan Canselornya ialah Yang di-Pertuan Agong sendiri,Apa yang pelik ialah isu pembukaan (kemasukan) ke institusi pengajian untuk Bumiputera ini kepada bangsa asing dibangkitkan oleh seorang Melayu sendiri, bukannya bangsa asing"

Kelmarin Menteri Besar Selangor dilaporkan mencadangkan 10 peratus daripada jumlah semasa kuota pelajar di UiTM, dibuka kepada bukan bumiputera serta pelajar asing.Abdul Khalid berkata, cadangan itu akan dapat mempertingkatkan kualiti pendidikan dan persaingan di kalangan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) tersebut.

Menurut beliau, syor itu juga dianggapnya sebagai wajar dan tepat dengan usaha UiTM yang mahu melahirkan pelajar daripada golongan Melayu dan Bumiputera yang berdaya saing.Bagaimanapun, kata Abdul Khalid, cadangan yang dilontarkan ini perlu difikirkan sedalam-dalamnya daripada semua aspek agar tidak bercanggah dengan dasar penubuhan IPT itu dalam melahirkan generasi bumiputera yang berilmu dan berdaya saing.

p/s:untuk pengetahuan semua Uitm Melaka juga tidak terkecuali dari memboikot perkara tersebut...buktinya Uitm melaka membuat satu hari iaitu 14/8 Khamis dimana kesemua pelajar memakai baju hitam tanda simbolik memprotes kemasukan non bumiputra ke Uitm.

1 cekodok:

Faizal said...

kepada saudara:

saya pelik melihat media, ahli politik terutamanya UMNO, pelajar2 uitm sendiri.. seolah2 baru terjaga dari tidor yang panjang..kenapa baru sekarang baru nak berbicara tantang hak org melayu yang telah lama tergadai..siapa yang gadai? ada boleh tanya pemimpin anda sendiri yang kononnya memperjuangkan hak ong melayu..saya rasa saudara mungkin memberi perhatian kepada isu ini setelah terpengaruh dgn media nasional yang sah2 milik BN..so, inilah hasilnya. Kalau dilihat kembali kpd sejarah, kenapa pada era mahathir dahulu tiada seorang pun yang barani menentang setelah kementerian pelajaran (sebelum wujud KPTM) membuka pintu kuota kepada org bukan melayu??? Kenapa baru sekarang nak heboh ttg hak org melayu?? sedarlah yang anda(pelajar2 uitm) hanya dimanupulasi oleh media2 dan kjaan sahaja. ini lah yg dinamakan "manifacturing concern"

http://faizalmatalib.blogspot.com/

 
Blogger design by suckmylolly.com